0

С лънчеви панели ще бъдат монтирани на 38 общински сгради в столицата. Постройките са определени с проучване, направено във връзка с краткосрочната програма за насърчаване използването на енергия от ВЕИ и биогорива на Столична община, приета през миналата година. 

В рамките на проучването е извършено въздушно заснемане на покривните конструкции на общинските сгради в столицата. Проучени са и частни сгради с висок потенциал за монтиране на фотоволтаични инсталации.

Столичното кметство ще се включи в проекта „Слънчеви градове“ (Solar Cities) по предложение на община Бургас. Проектът е финансиран от Европейската инициатива за климата (EUKI). Партньори са и Българската соларна асоциация и общината в Пирея. В началото на тази година обаче Пирея се отказала по административни причини, затова Столична община е поканена да се включи като партньор. 

Идеята е да се оцени потенциалът на градовете за производство на слънчева енергия и да се облекчи административната процедура при изпълнението на фотоволтаични проекти както в обществения, така и в частния сектор. 

Партньорите по проекта ще участват в дигитална платформа, в която ще се дават стъпки за реализиране на ВЕИ проекти, инструмент за индивидуални анализи на слънчевия потенциал, размер на необходимите инвестиции и възвръщаемостта им, спестени количества СО2 и други.

Специализирано звено с участието на външни експерти ще предоставя информация за граждани и организации, както и ще подкрепя процеса по разработването и прилагането на стратегии за ВЕИ сектора на местно и регионално ниво.