0

К репостната стена на античния Пловдив, която минава през двора на галерия „Филипополис“, е в много лошо състояние и може да се срути на паркинга под нея, алармира местният в. „Марица“.

Сигналът е подаден от галериста Стефан Малецов по време на подписването на споразумението между общинския институт „Старинен Пловдив“ и още четири частни галерии.

„Над 10 години опитваме да задвижим един проект с областната управа за крепостната стена, която е в двора на галерията. Тя е експонирана в едната си част и изглежда много добре. В другата част обаче се руши и състоянието й е плачевно“, обясни той. Стената е държавна и макар че минава през двора на галерията, тя няма право да я реставрира на своя глава.

Процедурата е задвижена още през 2013 г. от областната управа на Пловдив. „Получено е писмо от Министерството на културата, което отлежава в областната управа вече години. В него пише, че министерството ще отпусне средства за ремонт на тези стени, защото те са много важни. Но областната управа и общината трябва да направят комисия, съставена от специалисти, която трябва да мине и направи оглед на стената и да излезе с препоръка“, каза Стефан Малецов. Галеристът поиска общината и новият областен управител да създадат тази комисия. Препоръката ще бъде изпратена до Министерството на културата. Едва тогава може да се пристъпи към финансиране на укрепването на стената. „Това са крепостните стени на Пловдив и те винаги са важни! Ако се срути тази стена там, ще стане нещо страшно“, предупреждава Малецов.