0

С троителството на разширението на третия лъч на метрото по бул. „Владимир Вазов“ до „Левски Г“ ще започне през март 2022 г. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на среща с журналисти. То ще е с 3 км дължина и 3 метростанции от кв. „Хаджи Димитър“ до кв. „Левски Г“.

Новата отсечка ще осигури връзка на „Хаджи Димитър“, „Сухата река“ и „Левски Г“ с „Овча купел“ и „Горна баня“, както и с другите две линии на подземната железница. Именно метрото до „Горна Баня“ бе посочено от Фандъкова като един от най-големите проекти реализирани през отиващата си 2021 г. 3-километровото трасе ще бъде изцяло подземно. Две от станциите - “Владимир Вазов” и “Стадион Георги Аспарухов”, ще са разположени под пътното платно на булеварда, а станция “Тракия” - източно до него.

Плановете са цялата трета линия да бъде 21 км с 21 станции. Тя ще се разширява към „Слатина“ и „Младост“. С нея подземната железниците ще стане 51 км с 56 станции.

През 2022 г. ще продължи и разширението на булевардите „Тодор Каблешков“ и „Филип Кутев“, ще започне и това на „Ломско шосе“.

Кметът на София не скри притеснението си от случващото се в градския транспорт предвид коронакризата и скока на цените на тока и газа. Именно заради това тя ще иска среща с премиера Кирил Петков. На нея тя ще иска конкретика за механизъма, по който общините ще получават компенсации. Фандъкова цитира цифри, които сочат двоен скок на цената на тока, която плаща „Метрополитен“. Например за ноември сметката е била 3,5 млн. лв. в сравнение с миналата година, когато за ток за платили 1,2 млн. лв. Получените компенсации от държавата за въпросния месец са били 665 хил. лв. Фандъкова акцентира и върху цената на газа и конкретно загубите на „Топлофикация“, които също ще иска да обсъди с министър-председателят.