0

П ентхаус за 1,38 млн. евро, или близо 2,7 млн. лева, е най-скъпият имот, продаден през миналата година. Това съобщиха от компания за продажба на луксозни недвижими имоти. Панорамното жилище се намира в столичния квартал „Лозенец“ в затворен комплекс и е с обща площ от 450 квадратни метра. Имотът е оборудват с термопомпа, подово отопление и четири паркоместа.
„Клиентите се спират на пентхауси заради фактори като защитената среда, закрити паркоместа, общността от съседи, по-лесната поддръжка и практичността“, обобщи Светослава Георгиева, оперативен директор в компанията. Средната цена на луксозен апартамент в София е достигнала малко над 2000 евро/кв.м при около 1700 евро/кв.м година по-рано, което е ръст с близо 18 на сто.

Рекорд 

Най-скъпи са жилищата около улиците „Съборна“, „Московска“, където се намира и Столична община, и „Велико Търново“, като локацията е определяща независимо от състоянието на имота. В тази част на града завършен и луксозно обзаведен апартамент може да достигне и продажна цена от 5000 евро/кв.м. Другите най-скъпи имоти са реализирани на улиците „Шишман“ и „Сан Стефано“, където тези нива се достигат, но за завършени и луксозно обзаведени апартаменти. 

Намаляват продажбите на луксозни имоти с отстъпка. Над половината отстъпки са били в рамките на 5% от исканите от продавачите нива. Ако през 2020 година продавачи са склонявали на отстъпки от 10% от цената на апартамент и 12% от тази за къща, през миналата година те са се стопили почти наполовина, или съответно 6% и 7%.