0

К вартал за над 7800 души ще се строи в софийското „Модерно предградие“. Столичният общински съвет вече е дал зелена светлина, като решението е взето с мнозинство, потвърдиха от пресцентъра на местния парламент. Кварталът ще е върху голям парцел от 106 дка. зад два известни хипермаркета на бул. „Панчо Владигеров“ между жк „Люлин“ и „Обеля“ близо до метрото. Гласуването стана, след като преди близо година идеята бе върната заради детски градини и подземни гаражи.

Социална инфраструктура отреди специален имот за строеж на детска градина. Ще има и два партерни етажа за тази цел, така че се оформят детски градини на три места. Това обясни арх. Ивайло Петков от Комисията по градоустройство пред „Телеграф“.

Полузатворен

На този етап проектът е структуриран на отделни квартали, като във всеки от тях е предвидено озеленяване и подземно паркиране. Идеята изглежда като огромен квартал от полузатворен тип, става ясно от думите на Ивайло Петков. Последната разработка обаче е включила препоръките на Комисията по градоустройство да няма заграждения и бариери по централната алейна улица. Това означава, че е гарантиран свободният достъп за пешеходци, каза Петков. Най-високият блок е на 10 етажа, но има и на 6. Първата копка се очаква след 6 месеца, а завършването на квартала ще е след около 12 г., прогнозира арх. Петков.

В момента теренът е пустеещ, а собственик е дружество на бизнесмена Христо Чепишев. Преди 2 г. той е заявил пред Столичния общински съвет, че има планове да построи там жилищен комплекс, който да се казва жк „Запад“.

Младост 5

В източната част на София също има идея да се построи огромен квартал, който столичани кръстиха „Младост 5“. Намерението е той да се простира зад метростанция „Младост 3“ и да стига до метрото на Интер Експо Център. През лятото на тази година обаче жителите на „Младост“ излязоха на протести срещу презастрояване на района. Ако се случи това разширение, се очаква „Младост“ да се превърне в най-големия жилищен комплекс в столицата. Сега в района живеят над 110 000 души, които срещат редица проблеми с трафика в пиковите часове, а паркирането не е за хора със слаби нерви.