0

С толичният кмет Йорданка Фандъкова стартира нова програма за реновиране на 690 хил. кв. м тротоари в София.

Утре тя ще бъде публикувана на сайта на общината, след една седмица ще бъде проведено обществено обсъждане и ще бъде внесен доклад в Столичния общински съвет, уточни Фандъкова. Тя изрази надежда всички политически сили в съвета да я подкрепят, така че в рамките на тази година нейното изпълнение да започне.

Това е най-амбициозната програма за навлизане в кварталите, заяви председателят на градския парламент Георги Георгиев. Тротоарите са над политиката и затова ще положим усилия да спечелим подкрепата на съветниците от всички политически групи, заяви Георгиев.

С програмата щели да бъдат увеличени повече от десет пъти ремонтите на тротоари на най-използваните от гражданите маршрути - около детски градини, училища, болници, пазари.

Общият бюджет на програмата, която е със срок за изпълнение четири години, е 60 млн. евро. За 50 млн. евро ще кандидатстваме за инвестиционен кредит от Европейската инвестиционна банка, съобщи кметът. 10 млн. евро ще бъде собственото финансиране, което ще осигури Столичната община. София има най-високият кредитен рейтинг в страната, подчерта Фандъкова, цитирана от БТА

Проектът е подготвян няколко месеца, включително от председателя на СОС, който беше ангажиран с изготвянето му, посочи Фандъкова. Тя подчерта, че 20 процента от средствата ще бъдат разпределяни директно на районните кметове, за да могат те да ги управляват. Те и в момента получават по 10 млн. лева, с които основно ремонтират тротоари в районите, сега средствата ще се увеличат чувствително, коментира градоначалникът.