0

С тарата бирария ще се върне на езерото „Ариана“. През годините там се смениха няколко заведения. Първо беше битовата кръчма „Едно време“, където хапнаха шопска салата Силвио Берлускони, Ангела Меркел и Владимир Путин. След това се смениха няколко заведения, последно се помещаваше италиански ресторант. Според общия план на Борисовата градина трябва да се върне автентичната баварска кръчма, построена през 1904 г. По план трябва да се премахне и понтонът, който бе изграден през 2006 г. при възстановяване на езерото.

Тази зима езерото не беше източено и деца започнаха да си играят на леда, написа районният кмет на „Средец“ Трайчо Трайков. Той потърсил информация от общината кой стопанисва езерото, за да се предотврати инцидент, а кметът Йорданка Фандъкова възложила на общинското предприятие „Паркове и градини“ да обезопасят мястото, като източат водата. В момента езерото се почиства, след което трябва да се фугира и чак тогава ще може да се напълни отново с вода, това отнема време, обясниха от Столичната община.

През зимата на езерото се организираше пързалка за кънки. Ледената площадка обаче се премести на стадион „Юнак“, а езерото започнаха да го източват. „Пак трябва да се източва, но ако се оставят двайсетина сантиметра, спокойно си става за пързалка, без да има риск”, коментира в профила си Трайчо Трайков.

Възстановяването на „Ариана“ през 2006 г., след като десетилетие тънеше в боклуци, беше атракция. Инвестицията от 1,5 млн. лева бе поета от „Профудс“ срещу експлоатация на водното огледало и на заведението на острова, което впоследствие стана „Едно време“. Първоначалните инвеститори вече са се оттеглили. „Тогава десет души вложихме пари, възстановихме езерото по проект от общината и организирахме пързалката“, каза за „Телеграф“ Иво Кръстев, представител на „Профудс“ по онова време. Според него езерото изисква много грижи, защото преди всяко пълнене освен почистването трябва да се запълнят и всички фуги със силиконова смес, за да не пропуска вода.