0

З аради дивото къмпингуване плажната ивица на Шабла тъне в боклуци. 20% от морските плажове у нас са концентрирани именно в общината.

Постъпват сигнали, че след хората, които го практикуват, остават тонове отпадъци. Местната власт вече шеста поредна година чака промени в законовата уредба, но регламент няма и до днес .

Галина Андреева, управител на къмпинга Дуранклуак казва, че осново нашенци практикуват дивото къмпингуване, но също така и румънци, поляци, чехи посещават Шабла. "Условията не са кой знае какви, но няма шум, бетонни застроявания, плажът е свободен, паркингът е свободен за достъп", казва Галина Андреева пред NOVA.

Единствената санкция, която в момента може да бъде наложена е от МВР. Размерът й може да бъде между 1000 и 3000 лева, но тя задължтелно се обжалва в съда. Разноските по делата пък остават за сметка на бюджета на ОД на МВР-Добрич.

Плажната ивица в Крапец попада в две защитени територии по Натура 2000 - за птиците и техните местообитания. И не на последно място стои проблемът с разрушаване на дюните. Официална карта за тях няма. Няма и табели за забрана на паркирането.

Преди разгара на сезона, който там започва от 15 юли, местните апелират да бъде приета Наредба за свободното къмпингуване.