0

Е кзотични влечуги ще окупират Морската градина в Бургас на 1 март. Нашествието на отровни змии и огромни гущери е част от изложбата SNAKE HOUSE, която се организира от "ЗмиярникЪ".

Общо 27 терариума с изключително интересни обитатели ще бъдат показани в зала 1 на експозиционен център „Флора“ и ще останат в морския град до средата на април. Срещу входна такса от 5 лева бургазлии могат да видят някои от най-опасните влечуги в света и да научат любопитни подробности и факти за тях. За ученици билетът е 3 лв., а за пенсионери - 2 лв. За хората с увреждания входът е безплатен.

Сред най-интересните екземпляри в терариумите са змиите горска кобра от далечна Африка и гюрза – змията с най-скъпата отрова, високо ценена в медицината. Влечугото е представител на семейство пепелянки и не се среща в Европа, а отровата му е смъртоносна. Ухапването от гюрза е свръхтоксично и по сила на действие е на второ място след отровата на кобрата. Отровата от гюрза обаче е уникална по свойствата си и надминава всички останали. От нея се произвеждат медикаменти срещу хемофилия, астма, невралгия и рак. Заради уникалните си свойства тя се добива в специални развъдници.

В изложбата има и пясъчни отровници, известни още като ефи, и отговорни за най-високия процент смъртност при ухапване. 

Ще бъде показан и най-големият гущер тегу в България, с внушителната дължина от 1.20 метра. Той е доброжелюбен и дори се отглежда като домашен любимец. Това са и първите топлокръвни гущери, които могат да увеличават температурата на тялото си с до 10оC. В изложбата намират място още каскавела, най-смъртоносната гърмяща змия, тексаска гърмяща змия албинос, която е единственият по рода си екземпляр на Балканите.

Посетителите ще могат да се полюбуват също на черноврат варан – миролюбив и спокоен, но криещ потенциала на огромните си братовчеди от комодо, както и на различни видове пепелянки.

В изложбата са включени и няколко вида безобидни влечуги, които посетителите ще могат да докоснат, или да се снимат с тях.