0

С ъс затоплянето на времето зачестяват активностите на открито, а това поставя пред сериозен риск смартфоните ни. Те могат сериозно да пострадат при разходка в планината, при работа на полето, или докато се потим покрай някой ремонт или строеж. За щастие вече има доста брандове, които предлагат т. нар. бронирани телефони. Общото между тях е, че почти всички покриват стандарта на американската армия за издръжливост на продуктите - MIL-STD-810G. Другата им характерна черта е по-слабият хардуер, от една страна, и по-големите габарити, от друга. Но в последно време устройствата еволюират сериозно, като стават все по-привлекателни за масовия потребител като дизайн и функции.

Финландец

Именно такъв смартфон изкараха наскоро финландците от „Нокия“. „Ейч Ар 20“ (Nokia HR20) има сравнително елегантна сглобка с дупка в единия край за закачане на предпазна връзка. Но най-важното – може да издържи на всякакви изпитания. Като да го изпуснете върху бетона от около 2 метра височина. Освен че е издръжлив, 6,67-инчовият скандинавец разполага и с 6GB RAM памет, която в комбинация с мощния 8-ядрен процесор (Snapdragon 480 5G ) осигурява плавна работа. Може би единственият недостатък на телефона е по-високата му цена, но пък това се компенсира от 5G възможностите на машинката. В цената й вероятно е калкулирана и щедрата 3-4-годишна актуализация на операционната система и сигурността, както и подмяната на екрана, ако се случи нещо неочаквано. По информация от фирмения сайт рекламацията на дисплея важи само за първата година след покупката.

Кореец

Феновете на „Самсунг Галакси ЕксКавър Про“ (Samsung Galaxy XCover Pro) с нетърпение очакват второто поколение на якия кореец. Причината са отзивите от първото му издание от 2020 г., които са повече от добри. Това е не  просто здрав телефон, но и с елегантен дизайн, от който човек не би се срамувал дори в изискан ресторант. Апаратът има удобен 6,3-инчов екран, по-малък в сравнение с днешните размери, гонещи 7-те инча. Стои сигурно в ръка и трудно може да бъде изпуснат заради покритието. Но и това да се случи, няма място за притеснение, защото телефонът е способен да оцелее, дори да падне в някой планински поток или върху камък. По отношение на хардуера може би това не е най-мощният смартфон, но целта на този тип устройства съвсем не е да засенчват мощта на флагманите. От тях се иска да останат цели след екстремно падане в кал, вода, да издържат на температурни инверсии, както и да стартират безпроблемно някое туристическо приложение, с което да ви преведат до най-близката хижа. Всичко това го може Galaxy XCover Pro. Той има ярък двоен светодиод, който помага при преходите в мрак, докато сервизният светодиод мига при получаване на съобщения.

Китайци

Смартфоните обикновено са защитени от три страни, но дисплеят, макар и закален с някакъв вид „Горила Глас“-покритие, винаги остава уязвим. BV4900Pro е смартфон на бранда „Блаквю“ (Blackview) , който е създаден да издържа на падане, без значение под какъв ъгъл, заради своята 360-градусова защита. Тя се постига от издатина на самата рамка.
Голямата батерия от 5580 mAh (милиампер часа) пък е достатъчна, за да поддържа устройството в кондиция през целия ден, без да се притеснявате, че ще останете без връзка, докато сте на някой висок строеж или катерите някоя планина. Можете дори да използвате голямата батерия като захранваща банка, за да зареждате други закъсали за ток джаджи. Ако пък държите да притежавате 90 Hz дисплей, то по-новият модел Blackview BV8800 предлага тази екстра. Заедно с цели 8 GB оперативна памет и батерия от над 8000 mAh.
Този тип смартфони имат и най-висок индекс на водо- и прахоустойчивост IP69K. Това ще рече, че могат да оцелеят до 2 метра вода при струи с висока температура и налягане.

Елегантен

Елегантният външен вид на азиатеца „Доджи Ес 97 Про“ (DOOGEE S97 Pro) често подвежда, ала този смартфон също е чистокръвен представител на бронирания клас. Въпреки огромната си батерия от 8500 mAh теглото му е само около 320 грама. Тя се зарежда за нула време с 33-ватово (W) бързо зарядно, а е налична и безжична „пълначка“ от 10 W. Другото, което прави впечатление, е изобилният хардуер на китаеца.

На борда си той има цели 5 камери (заедно с тази за селфи), възможност за 4К видео и куп други функции. Доста приятна изненада е лазерна рулетка до 40 метра. Тя е идеална за тези, които трябва редовно да измерват разстоянията до различни обекти или да мерят помещения. S97 Pro има 4 режима, с които всеки може лесно да определи: дължина, площ, обем, както и да изчисли хипотенуза по два катета. Но онова, което отличава бродягата, е неговата издръжливост. Той оцелява при почти марсиански температурни инверсии от +75 до -55 градуса.

Азиатец надзърта в пещери и тръби

„Улефон Пауър Армър 13“ ( Ulefone Power Armor 13) е създаден да преживее всеки битов инцидент или природен катаклизъм. Пек, кал или дъжд този азиатец не се бои от нищо. Той е малко по-тежичък от други удароустойчиви телефони (492 г). Това се дължи, от една страна, на огромната му батерия от цели 13200 mAh, а, от друга, на неговото качество и якост на корпуса. Освен че е издръжлив, Armor 13 се предлага с множество модерни функции, като четец на пръстови отпечатъци, лицево разпознаване, 4K видеозапис, бързо и безжично зареждане и съвместимост с приложения като „Гугъл Пей“ (Google Pay). На борда си апаратът има и доста инструменти като измерване на разстоянието с инфралъчи. Доста функционален е интерфейсът, с който телефонът може да извършва ендоскопски проучвания, като надзърта с портативна камера в ниши.