0

Р азработеният още през 2018 година, от швейцарския технологичен университет ETH Zurich, робот ANYmal беше достатъчно впечатляващ, когато само ходеше на четири крака. Сега е още по-впечатляващ, след като към краката му са добавени колела. Новата версия с колела, разработка на компанията Swiss-Mile, вече може да се изправя и е възможно скоро да извършва градски доставки. Подобно на първоначалния модел, този също разполага с четири крака, но всеки с колело на края си. Когато е необходимо, ANYmal все още може да ходи, подобно на четириного животно, след като блокира колелата си. Това е важна способност, когато трябва да се изкачват стълби, което затруднява повечето роботи с колела. Но движението по тротоари, улици и други равни  повърхности посредством колела е много по-бързо и по-енергийно ефективно от ходенето.

За това са моторизираните колела, които позволяват на този модел да се движи със скорост до 22 км/ч. Също така, ако роботът трябва да се спусне по стълби или да слезе от бордюра, краката му се сгъват, действайки като амортисьори. ANYmal използва комбинация от GPS, LiDAR сензори и камери за автономно навигиране в градска среда и избягване на препятствия. За сега, батерията му издържа до два часа.

Впечатляваща е и способността на новата версия да се изправя и да се придвижва на задните си колела. Когато е изправен, ANYmal поддържа баланс, като непрекъснато анализира данни от вградените инерционни измервателни системи, като анализира показанията от всичките си 16 мотора за краката и колелата. Когато е изправен на задните си крака, известният още като Swiss-Mile Robot, ще може да използва предните си крака като ръце, за да вземе пратка от клиент и да я постави в товарното отделение на гърба си. След това ще застава отново на четири крака и ще транспортира пратката бързо, като се придвижва с колелата си. Плановете предполагат Swiss-Mile Robot да бъде достъпен през следващата година, като цената все още не е известна.

Тук може да видите как робота се състезава с Tesla, изкачва и слиза по стълби и балансира на задните си крака.

Източник: Swiss-Mile