0

И лон Мъск обяви плановете Tesla да пусне на пазара двукрак робот с изкуствен интелект. Дата е насрочена за 2023 година, а роботът е наречен Optimus.

Амбициозният милиардер потвърди плановете си да представи функциониращо доказателство за концепцията за Optimus. До този момент Tesla не е представила работещ прототип на своя двукрак робот. Мъск разкрива, че прототипът ще се появи преди края на тази година.

"Към края на 2023 година, Optimus ще е готов за умерено серийно производство", казва най-богатият човек на планетата пред германския Welt am Sonntag.

Изглежда, че Tesla е и в процес на ребрандиране като A.I. компания на първо място, а на второ - като производител на автомобили. Това е част от следващия етап от растежа - Мастер план част 3 на Мъск. 

Това се потвърждава от изобретателя, по думите, на който системата за самоуправление и роботът са приоритет на Tesla пред нови модели електромобили.

"Ако се замислите какво правим в момента с колите, Tesla може би е най-голямата компания за роботика в света, защото нашите коли са като полуразумни роботи на колела. Пример за това са технологията ни за автономно шофиране, която ще продължи да се развива, суперкомпютърът Dojo и всички невронни мрежи, така добре познаващи света около себе си", заяви Мъск в края на миналата година.

Роботът Optimus трябва да бъде приятелски настроен и да се ориентира в "свят, създаден за хората", стана ясно още от думите на милиардера. Машината ще тежи цели 125 килограма и ще може да ходи с около 8 км в час. Лицето му ще представлява екран, който показва важна информация.