0

Н якой от водещите медицински университети използват актьори, за обучението на своите студенти, които да симулират симптоми на определени състояния. Компанията Gaumard Scientific твърди, че предлага по-добра и достъпна алтернатива за обучение на студентите, като замества актьорите с хуманоидния робот HAL S5301, който е проектиран да симулира състояние на пациент с мозъчно нараняване. HAL S5301 е хуманоиден робот с ръст на зрял мъж, който е програмиран да имитира, по три начина, симптомите на инсулт и травматично увреждане на мозъка (TBI).

Gaumard Scientific

Компанията съобщава, че един от начините е посредством способността на роботът да води свободен разговор със студентите. HAL отговаря устно на техните въпроси, като не само описва симптомите си, но и говори по начин, по който говори човек с мозъчна травма. Използвайки базирани на изкуствен интелект алгоритми, робота става по-интелигентен с течение на времето и усъвършенства своите умения за разговор със всяка следваща употреба.  Друг начин е посредством движенията на главата, раменете и ръцете и двигателните рефлекси на S5301, които са сходни на тези на човек, който е претърпял инсулт или TBI. Например, лицето му се изкривява, като при инсулт. Третият начин е посредством тялото на робота, което предоставя сърдечни, дихателни и съдови показания, които съответстват на реален пациент с мозъчна травма.

Gaumard Scientific

Показанията могат да бъдат измерени и наблюдавани с помощта на стандартни диагностични устройства, като реагират при използването на дефибрилатори и механични вентилатори. Хуманоидния робот HAL S5301 беше представен миналия месец в Лос Анджелис, на Международната среща за симулация в здравеопазването (International Meeting on Simulation in Healthcare) и ще е достъпен през пролетта.

Източник: Gaumard Scientific