0

З имата вече не е това, което беше - непостоянните температури варират от нормалните за сезона до изключително ниски стойности.

Но цените на енергията не спират да се покачват. В тези динамични времена може да помогне интелигентен климатик, който да намали енергийните разходи.

Алтернатива

Въпреки че интелигентните термостати са най-доброто решение за контрол на температурата в целия дом и поддържането на ниски разходи за енергия. Интелигентните климатици също са добра алтернатива за апартамента или къщата, когато има нужда от отопляване или охлаждане само за няколко месеца през годината или не е възможно да се вгради цялостна система за отопление.

Интелигентните климатици може да бъдат и преносими, като инсталирането и деинсталирането им е много по-евтино от централна домашна система.

Какво трябва да знаем? Интелигентните климатици работят също както интелигентните термостати. При които посредством Wi-Fi връзка устройството може да се управлява дистанционно от телефона или компютъра, докато сте извън дома, или от дивана, да се задават графици кога да започне отоплението/охлаждането и посредством интелигентни средства за геолокация устройството да разбира дали потребителят е вкъщи, навън, или се връща, и според това да коригира настройките.

Според дома

Първото нещо преди закупуването на интелигентен климатик е да се определят нуждите според дома. При наличието на няколко стаи за отопляване/охлаждане ще е необходимо устройство за всяка стая. При избора на устройство е добре да се знае поне приблизителната квадратура на помещението и да се обърне внимание на BTU стойностите (8000BTU – 25-30 кв.м; 10000BTU – 35-40 кв.м), които измерват мощността на уреда, като по-голямото число означава по-голяма мощност на климатика и следователно по-голямо пространство, което може да отоплява/охлажда.

Най-популярни за отопление/охлаждане са инверторните климатици с външно и вътрешно тяло, при които монтажът се извършва от техници и е необходимо да се пробият само няколко дупки в стената. Преносимите устройства също са подходящ вариант при наличието на няколко стаи, от които само някои ще се отопляват/охлаждат през различните сезони, тъй като не са необходими техници за монтаж и може много лесно да бъдат премествани.

На нашия пазар се предлагат интелигентни климатици от марките Haier, Bosch, LG, GE и Panasonic, като цените им варират между 1000 и 3000 лева, според мощността.

График

Интелигентните климатици на Haier предлагат няколко функции, като седмичен график, позволяващ да се програмират времето и режимът на работа на климатика. Управление на няколко климатика от приложението. Изпращане на известия, когато климатикът трябва да бъде почистен или при неизправности в системата.

Всички модели на LG, които предлагат технологията SmartThinQ, са интелигентни. При тези модели контролът може да се осъществява от приложение за телефон или посредством гласови команди чрез виртуалните асистенти Alexa или Google Assistant. Чрез гласови команди климатикът може да се включва/изключва и дори да се настрои желаната температура. На интелигентните климатици от LG им липсва възможност за геолокация, поради което потребителите ще трябва да включват климатика на път за вкъщи.

Серията Etherea на Panasonic също предлага интелигентен контрол чрез съпътстващото приложение Comfort Cloud. Приложението позволява управлението на всички функции на климатика и е съвместимо с Alexa и Google Assistant. Предоставяйки също възможност за контролирането на няколко климатика, показва консумираната енергия и известява при повреди.

General Electric (GE) наскоро обнови своята линия интелигентни климатици, които получиха нов, по-елегантен дизайн и добавиха възможност за геолокация. Създаването на график, следенето на консумираната енергия и възможност за управление на множество устройства чрез приложението GE Comfort също са възможни, но най-интересното е съвместимостта с HomeKit, като това е единственият производител на климатици, който предлага интеграция с приложението Home на Apple. Устройствата на GE също може да бъдат командвани с гласови команди посредством Alexa и Google Assistant.

Свързване

При вече наличен климатик у дома, който задоволява нуждите, вариант може да бъде инсталирането на интелигентен контролер, който ще превърне съществуващото старо устройство в интелигентно. Тези контролери се свързват към устройството чрез инфрачервени вълни посредством същата технология, която използва дистанционното управление на всеки климатик. Дистанционното трябва да има дисплей, който показва настройките на климатика, като режим, температура и скорост на вентилатора. Тези устройства заместват съществуващото дистанционно с приложение за телефона и добавят на стария климатик набор от интелигентни функции. Интелигентните контролери са снабдени със сензори за температура и влажност, което позволява да бъдат настроени да поддържат определени стойности, като тези от по-висок ценови клас са съвместими с виртуалните асистенти Alexa и Google Assistant, позволявайки контролирането на климатика да се осъществява чрез гласови команди. Някои контролери дори известяват потребителя, ако има отворен прозорец, да спре климатика, което може да правят и автоматично срещу месечна такса.

Знае има ли хора вкъщи.СНИМКИ: PEXELS

 Знае има ли хора вкъщи.СНИМКИ: PEXELS

Казва кога трябва да бъде почистен

 Казва кога трябва да бъде почистен