1

В секи шести у нас плаща сметките си през телефона. Общо 15 на сто от българите имат електронно банкиране и правят транзакции през мобилно устройство. По този показател България е последна в Европа, показва класацията Online banking penetration, която беше представена на икономически форум в София.

Анализи

Анализите показват, че за последните 5 години, въпреки че все още сме на дъното в класацията, делът на онлайн банкирането у нас е нараснал тройно. През 2018 г. този процент е бил едва 5, припомниха експертите. След нас в момента са единствено Румъния, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания. Всички останали държави в Европа ни изпреварват, като лидери с 96 и 95 на сто са Норвегия и Дания. Банкови експерти обясниха, че една от причините за ниския дял на онлайн банкирането у нас е големият брой банкови клонове в страната.

Устройства

Също така има мобилни устройства, които не могат да оперират със съответните програми за онлайн банкиране, оплакаха се потребители. Става дума за по-стари модели смартфони, които не поддържат някои функции и приложението за онлайн банкиране не може да се обновява. Така хората реално не го ползват.


Някои трезори поставят условие клиентът да си направи онлайн банкиране, ако иска да получи статичен код, с който да прави покупки през интернет магазини. За да улеснят служителите си, много банки вече са въвели и изкуствен интелект, който да разговаря с клиентите, да им дава съвети за банкови операции, да им напомня за изтичащи застраховки, карти и винетки и дори да им честити рождения ден.

Атаки

С навлизането на онлайн банкирането зачестяват и кибератаките, алармираха още експертите. Заради това е създаден и нов продукт за киберсигурност. Той представлява инсталиране на специална програма, или „агент“, който освен че архивира данни, следи всяка активност на компютъра. При необичайни действия дава сигнал, а при кибератака блокира хакера за 3 секунди. Експертите изтъкнаха, че в момента зачестяват атаки от недоволни работници към шефовете, както и от конкурентни фирми. „Вече е изключително лесно за хакерите да елиминират антивирусната ви програма и да изтеглят каквато информация желаят от вашия сървър. Заради това и „агентът“ в момента е най-доброто решение за предпазване от атака.

* По материала работиха Ралица Димитрова и Светлана Трифоновска