0

И мали ли сте някога неприятното чувство, че вашият смартфон ви подслушва? Зловещата истина е, че той може да прави точно това, с цел да ви показва реклами, съобразени с вашите интереси, казват експерти.

„Daily Mail” разкри, че почти половината от британците смятат, че са били жертва на „звуково шпиониране“ – когато реклами за продукт изскачат на екрана на телефона им, малко след като са говорили за него или са го видели по телевизията.

Специалистите по киберсигурност NordVPN признаха, че това явление наистина се случва, благодарение на приложенията, които слушат фонов шум – и потенциално частни разговори също.

Те казаха, че микрофонът на телефона може постоянно да улавя улики за това къде е някой, какво прави и от какво се интересува.

Проучване сред повече от 1000 души в Обединеното кралство, проведено от компанията, установи, че 45 процента от анкетираните са забелязали реклама за продукт или услуга, която не са търсили, но наскоро са говорили или са видели по телевизията.

Половината от респондентите казаха, че това ги кара да се чувстват като следени, докато всеки осми се чувства уплашен. И все пак две трети от засегнатите казаха, че нямат представа как да спрат това да се случи.

Голяма част от данните се събират чрез противоречива форма на цифрово наблюдение, наречено ултразвуково проследяване на различни устройства. Това е мястото, където интелигентните уреди в нашия дом – от телевизори до лаптопи – могат да ни наблюдават, като тайно комуникират помежду си.

Те правят това, като изпращат ултразвукови вълни, които не се чуват от хората, из стаята, които разкриват както нашето местоположение, така и това, което правим. След това нашите смартфони, лаптопи и таблети улавят тези сигнали през своите микрофони и използват данните, за да ни показват подходящи реклами, когато сме в социални мрежи или сърфираме в интернет.

Експертите обясняват, че това е причината много приложения да искат разрешение от потребителя за достъп до микрофона на телефона