0

И лoн Мъск сподели зашеметяващи кадри на първия човек, който използва мозъчния чип Neuralink, за да контролира компютър и да играе видео игри само с мисълта си.

Пациентът, идентифициран като параплегикът Ноланд Арбау, беше заснет във видео, споделено в X, използвайки само ума си, за да играе партия шах. Виждате ли този курсор на екрана? Това го правя аз... всичко е мозъчна сила“, каза той от инвалидната си количка.

Арбау каза в клипа, че е претърпял „необичаен инцидент с гмуркане“ преди осем години, който го е оставил парализиран от раменете надолу. Успешното използване на технологията от човека от Аризона бележи спиращо дъха развитие - и подкрепя убежденията на експертите, че може да революционизира грижите за хората с увреждания.

Толкова съм щастлив, че съм част от това, всеки ден имам чувството, че научавам нови неща“, каза още Арбау. Мъск обяви преди месец, че за първи път компанията му Neuralink е имплантирала чип в човешки мозък. Това предизвика голяма полемика, тъй като много учени смятат, че експериментът не е здравословен.