0

С офтуер, който предупреждава пилота преди самолета да навлезе в турбуленция и го насочва към най-безопасния нов маршрут, бе разработен в Турция.

Ученият Чигдем Илгюн, която е и преподавател в катедрата по физика в университета Бахчешехир в Истанбул заяви, че работи по проекта от 5 години.

Ученият Чигдем Илгюн, разработила софтуера.

 Ученият Чигдем Илгюн, разработила софтуера.
hurriyetdailynews.com

Илгюн каза пред медиите, че благодарение на софтуера, наречен „CAFA CHIP“, турбуленцията, която плаши много при пътуване със самолет, ще бъде забравена.

„В момента съществуващите системи се опитват да открият турбуленция с радар и пилотен опит, но това не е достатъчно. Турбуленцията на открито е ситуация, която може да се развие мигновено и радарното откриване е много трудно. Новият софтуер открива и предупреждава за турбуленция чрез фотонни светлини, като изчислява всички метеорологични събития, преди да влезе в турбуленцията. Той определя алтернативни маршрути, за да насочи автоматично самолета към подходящия маршрут“, обясни тя.

Авиокомпаниите са проявили голям интерес към проекта и много от тях са започнали да тестват тази система.

Това е първия успешен софтуер в света в тази област. Илгюн го е патентовала. Тя заяви, че Канадският университет Ватерло и група инвеститори са се заинтересували от проекта и са предоставили цялата финансова подкрепа.

Софтуерът първоначално е бил използван само на пътнически самолети, но Илгюн обяви, че ще работи, за да гарантира, че изтребители, товарни самолети, БЛА и малки самолети също ще могат да използват тази система скоро.

Илгюн заяви, че на 30-и април софтуерът ще бъде лансиран официално в Истанбул, а след това той ще бъде пуснат на пазара по целия свят, писа HurriyetDailyNews