0

Д ойде ли месецът, съдържащ буква „р“, и лятното безгрижие си отива. Западно пазарно проучване показва, че много хора точно сега търсят нови часовници с надеждата да влязат по-бързо в работен ритъм. Някои от тези джаджи индиректно пазят и от синдрома бърнаут (прегаряне), мерейки нивото на стреса и флуктуации в кръвното. В следващите редове ви предлагаме някои от най-новите предложения в сектора на умните часовници.

Корейците

През август на сцената излезе новата корейска реколта умни часовници - „Самсунг Галакси Уоч 5“( Samsung Galaxy Watch 5 ) и „Уоч 5 Про“( Watch 5 Pro) . Те замениха съответно ланшните Galaxy Watch 4 и Galaxy Watch 4 Classic. Това, което вече потребители отбелязват, е, че новите модели са двойно по-скъпи от предишното поколение, а като функции са почти идентични. Най-осезаема е промяната в дизайна при про версията, където донякъде инвестицията би била оправдана предвид и премиум материалите. Корпусът например е от титаниева сплав и става за приключения сред природата. С това, от една страна, часовникът е по-устойчив на надраскване, а, от друга, теглото му е намалено до едва 46,5 грама. С тези екстри здравият Watch 5 Pro прави конкуренция на доста по-скъпи модели от ранга на „Гармин Феникс 7Ес“ (Garmin Fenix 7S), които се търгуват за близо две хилядарки.

В графа ъпгрейд можем да сложим и сапфиреното стъкло, защитаващо дисплея, което се води с 60% по-устойчиво на надраскване. Изглежда идеята е часовникът да направи равнис по най-добрите механични модели, чийто механизми се задвижват от добрите стари двигателни пружини.

Друга голяма промяна при най-луксозния модел на „Самсунг“ е по-спартанският и изчистен дизайн и отсъствието на физическия метален безел (рамка), с чието въртене можеше да се разцъква из менюто. Той отново бе препратка към света на ръчните часовници и по-скоро онези за гмуркане. Сега корейците са се отказали от тази екстра, като са оставили само лек борд, пазещ екрана от надраскване.

По отношение на функциите новост е, че часовникът вече позволява на потребителите да прехвърлят туристически маршрути във формат GPX от смартфона на часовника. Има и възможност за Трак Бак (Track Back), което помага да се върнем обратно, откъдето сме тръгнали, гледайки малка карта. Вероятността да се изгубим е нищожна, тъй като смартчасовникът дава указания за посоката с глас или вибрация.

Мониторинг

При здравния мониторинг кореецът е снабден с мощен 3 в 1 сензор (Samsung BioActive). Плътно към китката са прилепнали (за по-акуратно отчитане) сензорът за биоелектрически импеданс анализ, ЕКГ сензорът за сърцето и оптичният датчик за кардиоритъм/пулс. Моделът идва още с подобрен BIA сензор за измерване на съотношението телесни мазнини, вода и мускулна маса. Това ще е необходимо, докато се потите на стадиона или във фитнеса, където Watch 5 Pro e верен партньор, тъй като поддържа над 90 упражнения. Но най-голямото подобрение е батерията, която е двойно по-голяма в сравнение с миналогодишните модели на „Самсунг“. Всичко това в комбинация с военния стандарт здравина на корпуса, прави Watch 5 Pro подходящ за приключения на открито, плуване не само в басейн, но и в открити води.

Премиера

Тази седмица дъщерната компания на Google (Гугъл) - „Фитбит“( Fitbit), представи два нови модела смартчасовници в лицето на “Сенс 2“ (Sense 2), и „Върса 4“ (Versa 4) плюс една фитнес гривна “Инспайър“ 4“ (Inspire 4). Най-скъпият и богат откъм екстри е Sense 2. Той е с 10% по-тънък и с 15% по-лек от предходното поколение. Оборудван е с нов бутон за навигация, нов процесор и обновен софтуер. Американската джаджа е натъпкана с цял куп функции за следене на здравни показатели. Сред тях са подобрена ЕКГ функция, следене на сърдечния ритъм, температурата на кожата и други. Всъщност по флуктуации в температурата на кожата часовникът успява да мери нивото на стрес в ежедневието ни. Когато бъде установен по-голям стрес от обичайното, се подават известия да понижим градуса на емоциите си. Предлага ни се дори подходящи начини за това чрез дълбоко дишане, различни упражнения, медитации и др. Флагманът на базираната в Сан Франциско компания показва завидни способности в разчитането на съня, а благодарение на вградения GPS всеки може да следи своето темпо и изминато разстояние в реално време дори при плуване.

Другият нов часовник, излязъл буквално преди дни, е „ФитБит Върса 4“. Той е насочен към по-спортните натури. На борда му липсват някои от екстрите на „Сенс 2“, но това се отразява благоприятно на цената в посока надолу. Все пак по отношение спортните режими не е направен компромис. Потребителят има богат избор измежду различни силови тренировки, каране на каяк и други спортове. Устройството дава статистика в реално време, а на открито не е необходим телефон, тъй като умният часовник си има вграден GPS. Батерията му издържа около 6 дни, като има възможност за безконтактни плащания.

Китайско конте държи две седмици

През миналия месец август китайският технологичен гигант „Шаоми” (Xiaomi) пусна своя „Уоч Ес1 Про“ (Watch S1 Pro) и даже го провъзгласи за най-добрия смартчасовник на компанията. Hoвoтo хай-тек бижу пpeдлaгa вcичĸи възмoжнocти нa бaзoвия мoдeл (Watch S1) плюc peдицa нoви възмoжнocти и ocoбeнocти, вĸлючитeлнo caпфиpенo cтъĸлo и ĸopпyc oт нepъждaeмa cтoмaнa. Въобще Wаtсh Ѕ1 Рrо влиза в графата на лъскавите градски контета, но вторият кръгъл бутон е заменен с плосък. Моделът си има даже вградени микрофон и високоговорители за провеждането на разговори. Това става без СИМ карта, а само през свързания с блутут смартфон. Устройството предлага още двубандов GPS, Wi-Fi свързаност, а батерията му издържа до две седмици.