0

Д омашна камера за наблюдение на селски имот е атакувала сайта на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) над 100 000 пъти. Освен нея още хиляди устройства са направили изкуствен трафик към страницата на Държавна агенция „Разузнаване“ в събота и така са я блокирали, казаха IT експерти от службите пред „Телеграф“.

Хакерската атака е дело на групировката Killnet. Поводът за блокаж на сайта на ДАР беше празникът на разузнавача в Русия. Както е известно, киберпрестъпниците са лоялни към Владимир Путин и защитават политиката му яростно в интернет пространството. Преди повече от месец те удариха редица държавни страници у нас, включително на ДАНС и президентството.

Събота

„Нека ви направи впечатление, че Кillnet атакува държавните сайтове винаги в събота и неделя. Причината е, че през уикенда всички са наясно, че IT експертите почиват и се реагира по-бавно. Налага се бързо задействане на дежурни екипи, но пак въпросните страници остават недостъпни известно време“, коментираха разследващи. По думите им сайтът на ДАР е бил извън строя около 1 час. Тъй като обаче на него няма никаква чувствителна информация, а само прессъобщения и протоколни снимки, няма никакво изтичане на каквато и да било секретна информация.

Мощно

Целта на атаките на Killnet към момента е да удря по моралния имидж на България, смятат от службите. Още преди два дни и вътрешният министър Иван Демерджиев потвърди, че това били изстрели във въздуха и няма никакви поражения, но се говори за тях. „Хакерите използват за Ddos атаката или т.нар. задръстване, сървъри в цял свят, които са незащитени. В случая с ДАР са проследени такива в Индонезия, Мексико, Канада, САЩ, Холандия, Англия, Русия, България и т.н.“, допълниха експерти по киберсигурност.