0

О бявен е първият в света конкурс за красота за жени, сътворени от изкуствен интелект.

Състезанието „Мис ИИ“ ще бъде между компютърно генерирани дами, които се изправят в тестове за красота, технологии и социално медийно влияние.

Заложената награда засега е скромна – само е $20 000, но организаторите очакват с времето да нарасне драстично.

По време на състезанието на синтетичните конкурентки ще бъде оценявано и използването на AI инструменти от техните създатели.  

Уил Монанидж, съосновател на организатора на международния конкурс - Fanvue, казва, че се надява тези събития да се превърнат в "Оскарите на икономиката на създателите на ИИ“.

За да участват в конкурса, желаещите трябва само да изпратят генерирано от AI изображение на жена и да дадат отговори на списък с въпроси.

Тези въпроси варират от основни такива, характерни за човешките конкурси като „каква би била единствената ви мечта да направите света по-добро място?“ до технически подробности за използвания AI. 

От Fanvue очакват конкурсът за изкуствени красавици да привлече хиляди участници в състезанието.

Тези състезатели ще бъдат сведени до топ 10, преди последните трима да бъдат обявени на онлайн церемония по награждаването през май.

ИИ красавиците ще бъдат класирани от експертно жури от четирима съдии с опит в света на театралното изкуство, маркетинга и моделирането. 

Въпреки това, може би най-необичайният детайл от състезанието е, че дори някои от съдиите ще бъдат генерирани от AI. 

Панелът включва двама „създатели на AI“ - Айтана Лопес и Емили Пелигрини , всяка от които е събрала стотици хиляди последователи в социалните медии. 

Разбира се, техните създатели наистина ще бъдат тези, които ще правят преценката, внасяйки опит в това как да превърнат AI изображения в рекламни приходи. 

Към тях в панела ще се присъединят двама човешки съдии: Сали Ан Фосет, единственият британски историк на конкурси, и Андрю Блок, PR съветник на Lord Sugar.

В много отношения процедурата ще прилича много на всеки друг конкурс за красота, уточнява DailyMail.

Състезателите изпращат изображения, които се оценяват според тяхната „красота и хармоничност“, с включени аспекти на „класическа изящност“.

Г-жа Фосет казва: „Като един от единствените в света историци на традиционни зрелища е наистина вълнуващо да участвам в награди, които звучат толкова футуристично.

„Интересното е, че има толкова много паралели между състезателите в реалния живот и създателите на AI и как те се ангажират със своята публика.

Има обаче и много начини това да не прилича на средностатистическия конкурс за красота. 

Освен факта, че нито един от състезателите не е човек, другата голяма разлика е, че използването на технологии ще бъде ключова категория за оценяване.

Състезателите ще бъдат оценявани според техните „умения и прилагане на AI инструменти за създаване на техните цифрови шедьоври“.

Fanvue отбелязва по-специално, че има точки, които трябва да бъдат отбелязани за детайлите около очите и ръцете - зони, с които някои генератори на AI изображения се борят. 

През последните 12 месеца се наблюдава експлозия в наличността и мощността на генераторите на изображения с изкуствен интелект.

Инструменти като Stability AI позволяват на потребителите да създават сложни изображения от прости текстови подкани, докато набор от AI инструменти позволяват тези изображения да бъдат допълнително усъвършенствани. 

Участниците също ще бъдат оценявани според тяхното „влияние в социалните медии“ и ще печелят точки според броя на своите фенове и начина, по който се ангажират с последователи. 

Във въпросника за кандидатстване тези, които се регистрират за състезанието, също се питат за общите им приходи в различни платформи.

Въпреки че това може да изглежда необичайно, основната цел на създаването на AI модели е да се правят пари чрез социалните медии. 

Айтана Лопес,  творението на испанската медийна компания The Clueless , често може да бъде видяна в техния Instagram да позира в дрехи от брандове като Victoria's Secret, Guess и Brandy Melville.

Някои модни марки плащат големи пари за тези позиции, тъй като създателите на Лопес таксуват над $1000 (£800) на публикация и избягват неприятностите да работят с истински модели.