0

М илиардерът Илън Мъск представи два прототипа на хуманоидния робот Оптимус (Optimus), който компанията му "Тесла" се надява да произведе един ден в милиони бройки, за да "трансформира цивилизацията" и да изгради "бъдеще на изобилие", в което бедността ще е изчезнала, предадоха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

Ранната версия на робота се появи на сцената в Калифорния, където се проведе годишната конференция на "Тесла", на която бе представен напредъкът на компанията в сферата на изкуствения интелект, отбелязва АФП. Роботът поздрави, вдигайки ръка, а видеокадри показаха как носи пакет на служител и полива растения. Служителите демонстрираха и по-усъвършенстван прототип на Оптимус, който има по-малко открити кабели, но все още не е способен да ходи сам. Илън Мъск призна, че други организации са проектирали по-сложни роботи, но "нямат интелигентността да се движат сами... И са много скъпи", допълни той.

Изпълнителният директор на "Тесла" си е поставил за цел да бъде създаден робот, който в дългосрочен план ще струва "вероятно по-малко от 20 000 щатски долара" и ще може да бъде пресъздаден в "милиони единици". Служители в компанията казаха, че работят върху Оптимус от шест - осем месеца. Според Мъск хората вероятно ще могат да се сдобият с него "в рамките на три до пет години", съобщи Асошиейтед прес. Конференцията на компанията цели да набере повече инженери за изпълнение на тази задача и по този начин да се постигне "фундаментално трансформиране на цивилизацията".