0

К итайски стартъп създаде нова батерия, която може да генерира електричество в продължение на 50 години без нужда от зареждане или поддръжка, пише "Индипендънт".

Базираната в Пекин Betavolt заяви, че нейната ядрена батерия е първата в света, която реализира тотална миниатюризацията на атомната енергия, поставяйки 63 ядрени изотопа в модул, по-малък от монета.

Компанията каза, че батерията от следващо поколение вече е навлязла в етап на пилотно тестване и в крайна сметка ще се произвежда масово за търговски приложения като телефони и дронове. "Батериите за атомна енергия Betavolt могат да отговорят на нуждите от дълготрайно захранване в множество сценарии. Те ще намерят приложение в космическото пространство, оборудването с изкуствен интелект, медицинската техника, микропроцесори, усъвършенствани сензори, безпилотни апарати и микророботи", каза фирмата в прессъобщение.

"Тази нова енергийна иновация ще помогне на Китай да спечели водеща позиция в новия кръг на технологичната революция на изкуствения интелект." Батерията работи, като преобразува енергията, освободена от разлагащите се изотопи, в електричество чрез процес, който е изследван за първи път през 20 век.

Учените в Съветския съюз и Съединените щати успяха да разработят технологията за използване в космически кораби, подводни системи и отдалечени научни станции, но термоядрените батерии бяха едновременно скъпи и обемисти.

Стремежът към миниатюризиране и комерсиализиране на ядрени батерии беше подет от последната петилетка на Китайската народна република. Целта на плановиците е да инвестират достатъчно ресурси в създаването на практична малка ядрена батерия до 2025 година.

Betavolt каза, че първата им ядрена батерия може да достави 100 микровата мощност и напрежение от 3 V, като същевременно е с размери 15x15x5 кубични милиметра, но планира да произведе батерия с 1 ват мощност до 2025 г.

Малкият им размер означава, че те могат да се използват в серии за производство на повече енергия, като компанията си представя мобилни телефони, които никога не трябва да се зареждат, и дронове, които могат да летят вечно. Приложението на батериите в роботиката също има потенциала да я революционизира.

Слоестият дизайн също така означава, че батерията няма да се запали или експлодира в отговор на внезапна сила. Батерията остава стабилна и при температурни амплитуди вариращи от -60C до 120C. "Батериите за атомна енергия са екологични. След периода на разпадане 63-те изотопа се превръщат в стабилен изотоп на медта, който е нерадиоактивен и не представлява заплаха или замърсяване на околната среда", допълват от компанията.