0

14-годишно момче се самоуби, след като чатбот от „Игра на тронове“, с който той си пишеше съобщения от месеци в приложение за изкуствен интелект, му изпрати зловещо съобщение, в което му каза да се „върне у дома“.

Сюъл Сетсър отне живота си в дома си в Орландо, Длорида, след, след като, по думите на майка му, се влюбил в робота. Изкуственият интелект, който го довел до фаталния край, е Character.AI – приложение за ролеви игри, което позволява на потребителите да се ангажират с герои, генерирани от изкуствен интелект, предава New York Post.

Деветокласникът се обсебил от бота „Дани“ — кръстен на героинята Даенерис Таргариен. В месеците преди смъртта Съюл, чатовете започнали да придобиват сексуален характер. Момчето също така споделяло с изкуствения интелект, че иска да се самоубие, се твърди в исковата молба на майка му, която съди компанията, създала приложението.

„Поне в един случай, когато Сюъл е изрази склонност към самоубийство, чатботът „Дани” го е насърчил“, се казва в документите. В един момент ботът попитал момчето дали „той е имал план“ да посегне на живота си, сочи извадка от кореспонденциите.

След това, по време на последния им разговор, тийнейджърът многократно изповядал любовта си към бота, казвайки на героя: „Обещавам, че ще се прибера при теб. Обичам те толкова много, Дани”.

Майка му, Меган Гарсия, обвини Character.AI за смъртта на сина си. По думите й приложението е подхранвало пристрастяването му към изкуствения интелект, малтретирало го е сексуално и емоционално и не е успяло да предупреди никого, когато е изразил мисли за самоубийство.