0

О чила ще разпознават банкноти и ще прочитат текстове на незрящи, а смарт бастун ще ги предупреждава за препятствия чрез вибрация.

Хора, претърпели инсулт и имащи проблем с фината моторика и говора, ще могат да контролират компютър само с поглед. Това са част от високотехнологичните устройства, които ще могат да получат около 3300 лица с трайни увреждания, по проект, финансиран по Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС.

Проектът се движи от социалното министерство, а преди около две седмици Агенцията за социално подпомагане обяви процедура за подбор на кандидати, които да получат високотехнологичните помощни средства, част от които са базирани на изкуствен интелект. Целта е подбраните хора с увреждания да получат шанс за социално приобщаване чрез работа, обучение, рехабилитация. Документите за включване в програмата вече се приемат в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес на лицето с увреждане, срокът за тяхното подаване е до 17 юли включително.

Четци

Едно от устройствата е базирано на изкуствен интелект, като може да се ползва от незрящи или хора с частично зрение. То се прикрепя към очила и чрез високоговорител чете текстове от всякакви повърхности, разпознава лица, банкноти, дава информация за дата и час. Устройството се активира чрез прост жест – посочване с пръст или докосване на сензорната линия.

Хора със зрителни увреждания ще могат да се снабдят и с преносима четяща машина с опция за разпознаване на символи и говор на български. С помощта на устройството ще могат да се сканират хартиени документи, файлове и дори изображения. С помощта на LED светлини машината ще може да работи и когато е тъмно.

Лица с увредено зрение ще могат да виждат съдържанието на екрана и да навигират с мишка с помощта на екранен четец за персонален компютър. Четецът може да синтезира реч, като чете и редактира текстове, избира команди от менюта и т.н.

Лупа

Хора с частични зрителни увреждания ще могат да си помагат и с преносима електронна лупа, която увеличава текст, разпознава и прочита на глас документ. Екранна лупа пък ще им помага да работят с компютър, като увеличава изображения или чете текстове. А с помощта на диктофон с речев съпровод ще могат да прехвърлят звукозапис лесно на компютър, лаптоп или друго устройство.

Бял смарт бастун пък ще помага на незрящи или лица с частично увредено зрение да се ориентират по-лесно в пространството. Устройството има сензори за близост и вградени високоговорители с микрофон. Белият бастун може да се синхронизира с други устройства и сензори, които алармират потребителя чрез вибрации, когато наблизо има препятствия.

Софтуер

Хора с различни заболявания пък ще могат да контролират компютър само с поглед. Специализираният софтуер, който дава тази възможност, е подходящ за лица, които имат затруднения в говора или проблеми с фината моторика вследствие на детска церебрална парализа, латерална амиотрофична склероза, аутизъм, прекаран инсулт, инциденти, довели до парализа, и др. Контролът над компютъра се осъществява с насочване и задържане на погледа, без да е нужно да се използват ръце, като се дава възможност да се използват всички функции на мишката.

Прикрепят инвалидна количка към мотор

Хората с трайни двигателни увреждания пък могат да се снабдят с електрическа инвалидна количка, която позволява изправяне на човек и движение в изправено положение. За нея обаче се изисква документ, удостоверяващ, че лицето е психически и физически годно да я управлява. Друга опция е да получат електрически мотор, към който да прикрепят инвалидна количка, за да подобрят мобилността си чрез придвижване на сравнително дълги разстояния. Градската среда става по-достъпна и чрез осигуряване на различни системи за изкачване на стълби.

Електроимпулси раздвижват ръката

За хора с инсулт и други заболявания, които затрудняват ходенето, е предвидена система, която представлява нервен и мускулен стимулатор на крака. Система за рехабилитация пък помага чрез електроимпулси за раздвижване на ръката. По проекта се осигуряват и различни видове модулни протези, които се изработват по поръчка, но само след писмено задание на квалифициран медицински специалист.