0

В социалните мрежи се появи нова заплашителна тенденция - ботове с изкуствен интелект, които е почти невъзможно да се разграничат от хората.

Fox News разказва историята на блогърката Мила София, наскоро станала популярна в Съединените щати, привличайки вниманието на мъжете в социалните мрежи, позирайки в бикини, луксозни рокли и други тоалети. Има само една уловка: това момиче не съществува в реалния живот, въпреки че е натрупало над 100 000 последователи онлайн в TikTok и почти 60 000 в Instagram.

„Много хора дори не четат описанието, те просто виждат красива жена и веднага оставят коментар“, казва сватовницата Алесандра Конти, която е известна в американските медии с това, че събира знаменитости. Според Конти фалшивите потребители като Мила София се превръщат в тенденция само в социалните медии.

Новото явление се нарича "catfishing", което идва от две английски думи - cat и fishing. Самият термин означава опит за измама на човек чрез запознанства онлайн чрез фалшив профил в социалните мрежи.

Възможен е и вариант за изнудване, когато от мъж или жена първо се изискват снимки или видео с разголени интимни части, а след това следват заплахи кадрите да бъдат разпространени.