0

Н овата социална мрежа на Марк Зукърбърг Threads, която трябва да бъде съперник на Twitter успя да разгневи потребителите само часове след пускането й е употреба.

Оказа се, Threads изисква от потребителите да предоставят дори прекалено много лични данни, включително финансова и здравна информация.

Журналистът Майкъл Шеленбъргер предупреди, че новото творение на главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг има „почти нулева поверителност“ и каза, че Конгресът трябва или да разбие Meta, или да наложи прозрачност като условие за защитата на компанията по Раздел 230.

Според страницата „Данни, свързани с вас“, открита на устройства на Apple, следната информация може да бъде събрана от Threads: Местоположение на потребителя, име, имейл, адрес, телефонен номер, политически или религиозни убеждения, сексуална ориентация, информация за плащания, история на онлайн покупки, кредитен рейтинг и др


Threads беше пуснат в сряда вечерта. Седем часа по-късно Зукърбърг обяви, че приложението вече е надхвърлило 10 милиона регистрации.

Приложението, описано от някои като "убиец на Twitter", работи чрез синхронизиране с идентификационните данни за вход на съществуващите потребители на Instagram. Потребителите могат да споделят публикации с дължина до 500 знака с възможност за споделяне на връзки, снимки и видеоклипове.

Понастоящем Meta не се стреми да пусне приложението в Европа, където законите за поверителност и данни са много по-строги, отколкото в САЩ.