0

К итайската армия скоро ще може да използва разузнавателен дрон, способен да лети на голяма височина и развиващ скорост поне три пъти по-висока от тази на звука.

Строго секретен доклад на Националната агенция за геопространствено разузнаване на САЩ, за който до сега не бе съобщавано, показва, че Пекин постига значителен технологичен напредък, който би могъл да му помогне при извършването на атаки срещу американски бойни кораби около Тайван и военни бази в региона, посочва американския вестник "Вашингтон пост". 

Американското издание твърди, че се е сдобило с информацията за китайските разузнавателни дронове WZ-8 от класифицираните файлове на Пентагона, публикувани в групов чат в платформата "Дискорд".

Разкритията за технологичния напредък на Пекин идват в момент, когато засилващата се военна агресия около Тайван поражда и нови опасения за начало на китайска инвазия срещу самоуправляващия се остров с демократично управление, допълва БТА. 

Изтеклите документи включват и дълбоко обезпокоителен доклад от 28 февруари за китайската програма за хуперзвукови ракети, както и разкритието, че Пекин е извършил успешен тестови опит с нова ракета, за която се смята, че е способна да избегне американските противовъздушни системи.