0

Д елегация на китайския гигант Dongfeng Motor Company ще посети България през април, научи CarMarket.bg. Начело на делегацията ще е Ксие Киан (Xie Qian), генерален мениджър на Dongfeng за Европа.

Целта на посещението в страната ни е „проучване на инвестиционния климат в България за строеж на завод на Dongfeng”, сподели Юлиян Чибишев, който стои начело на родното представителство на Voyah.

Той е човекът, който инициира тази визита и води преговори по нея от 3 месеца. По-важното е, че има много строго изграден план. Интересът на китайците е насочен към Бургас, където през втората половина на април ще се проведат преговори с бургаската община.

Плановете са да посетим Бургас за преговори с кмета на града Димитър Николов за евентуален стоеж на завод за автомобили на територията на бургаска община. Градът е избран заради стратегическата локация и наличието на пристанище, безмитна зона, логистика“, заяви г-н Чибишев пред CarMarket.bg

Към днешна дата е сигурно едно: Dongfeng ще строи завод в Европа. Юлиян Чебишев казва: „Знам, че сме в конкуренция за построяването на този завод с Италия, тъй като е ясно, че китайската делегация със сигурност ще преговаря с италианската страна“. А Италия има желание да привлече е инвестицията на Chery, която също търси площадка за свой завод в Европа.

Юлиян Чибишев (третият от ляво надясно) и до него (с бялата риза) е Ксие Киен.

 Юлиян Чибишев (третият от ляво надясно) и до него (с бялата риза) е Ксие Киен.
Юлиян Чибишев

Ще преговаря, защото има с кого. В България към днешна дата не е ясно кой би могъл да преговаря, защото правителство... няма. Дали ще се преговаря с правителството или това ще се случи на втора среща, към момента не е ясно.

Сигурно е също, че Dongfeng ще строи завод в Европа. От нас зависи дали това ще се случи в България. Скептицизмът тук би могъл да надделее, защото дори и последният ни опит за нещо подобно се сгромоляса. Миналата седмица се разбра, че Next e.Go е влязъл в процедура по обявяване на несъстоятелност. Но това го оставяме настрана.

Китайските пари са много, желанието да се стъпи трайно в Европа – голямо, така че Dongfeng ще построи завод. Знае се и какво ще се произвежда в него. Където и да бъде построен той, първоначалните планове са за производството на Dongfeng Nammi и нов модел Voyah (с кодово наименования Н37, който ще бъде представен на пазара тази есен).

Dongfeng трябва да вземе решение за локацията на завода си в Европа до края на годината.

* Източник: carmarket.bg