0

С куката в автомобила е в миналото, вече може да си лафите с ChatGPT

Volkswagen внедрява чатбота в автомобилите си, ще може да си уплътнявате времето с него, ако сте сами (или не) в автомобила.

AI ботът ще допълва гласовия асистент IDA, за да може да си говорите с колата, когато сте сами, ще получавате отговори, например на въпрос каква резепта със сьомга да сготвите за гостите си довечера

От месеци е ясно, че Volkswagen ще интегрира ChatGPT в автомобилите си. Обещанието от компанията е, че чатботът ще подобри изживяването на собственика. Технологията може да бъде внедрена във всички членове на ID. семейство, както и в новите Golf, Tiguan и Passat.

Вместо да пишете, достъпът до ChatGPT се осъществява чрез гласовия асистент IDA. Докато последният дава възможност за контрол на различни функции в автомобила, например климатик и навигационна система, ChatGPT обещава да „отиде далеч отвъд“ това.

От Volkswagen казват, че можете да помолите ChatGPT да ви разкаже за туристически атракции или как е играл любимият ви отбор снощи. Автомобилният производител дори отива по-далеч с твърдението, че AI на борда на колата може да помогне на децата ви да решават математически задачи. А пък ако чакате гости и сте се изчерпали откъм идеи какво да приготвите, ChatGPT може да ви даде рецептите, от вас се иска да зададете основните продукти. Казано по друг начин, ще има вече с кого да си говорите, ако пътувате сами в колата.

Докато някои гласови асистенти в автомобилите изискват да говорите малко роботизирано, Volkswagen твърди, че тяхната система позволява естествен говор и няма да изисква шофьорите да откъсват очи от пътя.

Германският гигант разяснява, че собствениците не трябва да създават нов акаунт или да изтеглят ново приложение, те просто трябва да кажат „Hello IDA“ или да натиснат бутон на волана.

Ограничението за момента е, че ChatGPT е достъпен само на няколко езика, включително английски, испански, чешки и немски.

Тук веднага ще възникнат опасения за поверителността и сигурността, но Volkswagen твърди, че „в нито един момент ChatGPT не получава достъп до данните за автомобила“ и информацията се изпраща анонимно до ChatGPT „само ако на запитване не може да се отговори от системата на Volkswagen“.

От компанията казват още, че въпросите и отговорите се изтриват незабавно, за да се гарантира, че информацията е частна и поверителна.