0

И зкуственият интелект може да доведе до изчезване на човечеството. Това коментира Илон Мъск, без да уточнява как това би могло да се случи в действителност. Собственикът на социалната мрежа X, позната като Twitter, изрази опасения, че изкуственият интелект идва с огромен набор от заплахи.

По думите му, не може да бъде създадена подходяща правна рамка за ограничение на рисковете, тъй като нито учените, нито лидерите разбирали достатъчно добре проблема.

Малко по-късно Мъск взе участие в първата по рода среща на върха за безопасно използване на изкуствения интелект. Във форума, който се провежда в Лондон, участват държавни и правителствени лидери и професионалисти от технологичната сфера. 

 За първи път в историята на човечеството се сблъскваме с нещо, което ще бъде много по-интелигентно от нас.

Така, че не ми е ясно дали ще успеем наистина да установим контрол над него. Мисля, че изкуственият интелект е един от екзистенциалните рискове, пред които сме изправени. Може би дори е най-неотложният. Опитваме се да създадем някаква рамка, в която да има трета страна, тоест независим съдия, който да наблюдава как работят водещите компании в сферата на изкуствения интелект и да ни алармира, ако има опасения за сигурността ни", посочва изпълнителният директор на социалната мрежа Х Илон Мъск.