0

Д окато все повече правителства по света TikTok в цялата страна, неговата китайска компания майка представи ново приложение, което започва да набира скорост.

Приложението се казва Lemon8 и вероятно ще бъде подложено на същия контрол като TikTok, за който се твърди, бива използван от правителството в Пекин за събиране на информация.

Lemon8 е приложение, наподобяващо Instagram и Pinterest. В него се публикуват снимки и видеоклипове, които наподобяват тези в TikTok. Експертите по социален маркетинг казват, че приложението също така напомня на китайския гигант за социални медии и електронна търговия Xiaohongshu, което се превежда като „малка червена книга“.

Подобно на TikTok, Lemon8 има секция „следване“, която позволява на потребителите да гледат съдържание от създатели, които следват, както и секция „За вас“, която препоръчва други публикации. Той също така сегментира публикации в различни категории, като мода, красота и храна, и позволява на потребителите да изследват съдържанието по други начини.

Подобно на TikTok и други социални мрежи, Lemon8 събира потребителски данни, като IP адрес, история на сърфиране, идентификатори на устройства и друга информация.

Магазините за приложения на Apple и Google Play посочват собственика на Lemon8 като Heliophilia, базирана в Сингапур компания, която споделя същия адрес като ByteDance и TikTok.

Lemon8 беше пуснат за първи път на азиатските пазари през 2020 г. и вече постига сериозен напредък в страни като Тайланд и Япония, съответно с приблизително 7,4 милиона и 5 милиона изтегляния, според компанията за анализ на приложения data.ai.