0

К омпанията "Мета" (Meta), собственик на социалните мрежи "Фейсбук" (Facebook) и "Инстаграм" (Instagram), се готви да пусне още през септември базирани на изкуствен интелект чатботове, които да имитират различни човешки характери, съобщи "Файненшъл таймс".

Трима запознати с въпроса източници са разкрили пред британското издание, че "Мета" проектира прототипи на чатботове, които могат да водят дискусии, подобно на човек, с близо 4-те милиарда потребители на дигиталния гигант.

Според източниците някои от чатботовете приемат характеристиките на различни герои. Компанията е проучила пускането на чатбот, който "говори" като Ейбрахам Линкълн, и друг, който дава съвети за пътувания в стила на сърфист.

Чатботовете могат да бъдат пуснати през септември. Целта им ще бъде да предоставят нова функция за търсене и да предлагат препоръки, както и да имат развлекателно приложение и потребителите да си играят с тях.

Също така чатботовете могат да събират огромни нови количества данни за интересите на потребителите, са добавили експерти. Това може да помогне на "Мета" да ориентира по-добре потребителите си, като осигурява по-подходящо съдържание и реклами. По-голямата част от 117-те милиарда долара годишни приходи на компанията са от реклама.

"Мета" отказа коментар на запитване на "Файненшъл таймс" по въпроса, съобщи БТА.