0

Х ората може да са в състояние да „живеят вечно“ с любимите си дори след като те починат, благодарение на нова технология, която може да бъде налична до края на тази година, твърди учен.

Д-р Пратик Десай, който е експерт по изкуствен интелект и е основал множество стартиращи компании, призовава всеки редовно да записва своите родители, възрастни и близки. Той вярва, че след като бъдат налични достатъчно данни, включително гласови и видеозаписи, хората могат да ги качат на компютър и да се чувстват близо любимите си хора, дори след като напуснат физическото си тяло.

„Започнете редовно да записвате вашите родители, възрастни и близки. С достатъчно данни за транскрипция, нов гласов синтез и видео модели, има 100% шанс те да живеят с вас завинаги, след като напуснат физическото тяло. Това дори трябва да е възможно до края на годината”, написа д-р Десай в Twitter.

Миналата година Артур Сичов, главен изпълнителен директор и основател на Somnium Space, версия на метавселената, реши да създаде нова функция, наречена режим „Живей завинаги“ след смъртта на баща си. Програмата ефективно позволява на хората да съхраняват своите движения и разговори като данни, след което да ги дублират като аватар, който може да се движи, говори и звучи като вас, което може да продължи и след смъртта на човек.

Експертът по метавселената каза, че функцията ще позволи на хората да говорят с починалите си близки, когато пожелаят, дори след смъртта им.

Компаниите, разработващи изкусвен интелект са в надпревара коя ще развие първа такъв тип прогреама. През юни 2022 г. Amazon каза, че Alexa може да е в състояние да имитира гласа на починали роднини в плановете си да „направи спомените трайни“.