0

М еждународен екипаж от четирима достигна орбита след успешно изстрелване към Международната космическа станция в 22:53 ч. EST неделя от стартов комплекс 39A в космическия център Кенеди на НАСА във Флорида, информира на сайта си Агенцията.

Мисията SpaceX Crew-8 на НАСА е осмата комерсиална мисия на агенцията за ротация на екипажа с компанията до космическата станция.

Ракета Falcon 9 на SpaceX задвижи космическия кораб Dragon в орбита, носейки астронавтите на НАСА Матю Доминик , Майкъл Барат и Жанет Епс , заедно с космонавта на Роскосмос Александър Гребенкин, за научна експедиция на борда на орбиталната лаборатория.

„Поздравления за НАСА и SpaceX за поредното успешно изстрелване на Международната космическа станция! В тази осма мисия за ротация на екипажа ние отново показваме силата на нашите търговски партньорства и американската изобретателност, която ще ни тласне по-нататък в космоса“, каза администраторът на НАСА Бил Нелсън. „На борда на станцията екипажът ще проведе повече от 200 научни експеримента и технологични демонстрации, за да подпомогне тази нова ера на изследване на космоса и да бъде от полза за човечеството тук на Земята.“

По време на полета на Dragon SpaceX ще наблюдава серия от автоматични маневри на космически кораби от своя център за контрол на мисията в Хоторн, Калифорния. Екипите на НАСА ще наблюдават операциите на космическата станция по време на полета от Центъра за контрол на мисията в космическия център Джонсън в Хюстън. Отразяването на НАСА продължава само с аудио коментар до началото на срещата и излъчването на скачването.

Космическият кораб Dragon, наречен Endeavour, ще се качи автономно към предния порт на модула Harmony на станцията около 3 часа сутринта във вторник, 5 март. НАСА ще осигури пряко предаване на срещата, скачването и отварянето на люка, започвайки в 1 часа сутринта, на NASA+ , NASA Телевизия, приложението на НАСА , YouTube и уебсайта на агенцията . НАСА също ще продължи да отразява церемонията по посрещане на екипажа, след като те са на борда на орбиталния аванпост. Научете как да предавате телевизия на NASA през различни платформи, включително социални медии.

Crew-8 ще се присъедини към екипажа на Експедиция 70 на космическата станция от астронавтите на НАСА Жасмин Могбели и Лорал О'Хара, астронавта на ESA (Европейската космическа агенция) Андреас Могенсен, астронавта на JAXA (Японската агенция за аерокосмически изследвания) Сатоши Фурукава и космонавтите на Роскосмос Константин Борисов, Олег Кононенко и Николай Чуб. За кратко време броят на екипажа на борда на космическата станция ще се увеличи до 11, докато членовете на Crew-7 Могбели, Могенсен, Фурукава и Борисов се върнат на Земята няколко дни по-късно.

Crew-8 ще проведе нови научни изследвания , за да се подготви за човешко изследване отвъд ниската околоземна орбита и ще бъде от полза за човечеството на Земята. Експериментите включват изследване на мозъчни органоиди, за да се разберат невродегенеративните разстройства, промените в телесните течности по време на космически полет и ефектите на UV радиацията и микрогравитацията върху растежа на растенията . Това са само малка част от повече от 200 научни експеримента и технологични демонстрации, които ще се проведат по време на тяхната мисия.

С тази мисия НАСА ще увеличи максимално използването на космическата станция, където астронавтите са живели и работили непрекъснато повече от 23 години, тествайки технологии, извършвайки наука и развивайки уменията, необходими за управление на бъдещи търговски дестинации в ниска околоземна орбита и изследване по-далеч от Земята . Изследванията, проведени на космическата станция, осигуряват ползи за хората на Земята и проправят пътя за бъдещи дългосрочни пътувания до Луната и отвъд нея чрез мисиите Artemis на НАСА.

Повече за Crew-8

Матю Доминик е командир на Crew-8, първият му космически полет след избирането му за астронавт през 2017 г. По време на експедиция 70/71 на борда на космическата станция той ще служи като специалист по мисии. Следвайте @dominickmatthew на X.

Майкъл Барат е пилотът на Crew-8, който прави третото си посещение на космическата станция. 

През 2009 г. Барат служи като борден инженер за Експедиции 19/20, когато станцията прехвърли стандартния си екипаж от трима на шест и извърши две излизания в открития космос. Той летя на борда на космическата совалка Discovery през 2011 г. на STS-133, която достави постоянния многофункционален модул и четвъртия експресен логистичен носител. Барат е прекарал общо 212 дни в космоса. По време на експедиция 70/71 той ще служи като специалист по мисията.

Жанет Епс е специалист по мисии за Crew-8, нейният първи космически полет, работеща с командира и пилота за наблюдение на космическия кораб по време на фазите на динамично изстрелване и повторно влизане на полета. Епс беше избрана от НАСА за астронавт през 2009 г. Тя ще служи като борден инженер по време на експедиции 70/71. Следвайте @Astro_Jeanette на X.

Космонавтът на Роскосмос Александър Гребенкин лети на първата си мисия. Той ще служи като борден инженер по време на експедиции 70/71.