0

М асово български предприемачи искат да инвестират във фотоволтаици, показа проучване на „Телеграф“. Бизнесмени са готови да платят половин милион евро само за терен, предназначен за изграждането на соларен парк. „Това е нов тренд сред хората с пари, предвиждащи да ги вложат в нов бизнес, напоследък имаме много запитвания“, коментираха проектанти.

Оферти

Инвеститори сами предлагат оферти за закупуване на фотоволтаици. В момента има бум на търсене както на парцели, така и на готови соларни паркове. Един от предприемачите търси земя 7-а категория за строеж на соларен парк, като е посочил, че е готов да плати до 500 000 евро. Други искат да купят готови проекти. Фирма с предварително одобрено финансиране от европейска банка търси да закупи план за фотоволтаична централа. Параметрите могат да варират от 10 мегавата до 90 мегавата, посочват предприемачите. Могат да се разглеждат и по-малки. Изискване е да има ЕСО или предварителен договор за присъединяване към разпределително дружество, обясняват инвеститорите.

Друга обява е за изкупуване на фотоволтаични централи от 4-10 MW, които са пред пускане или вече са изградени. Други търсят парцели за изграждане на фотоволтаични централи от 30-100 MW за свои клиенти чужденци.

Цени

От 1390 лв. за 1 KW тръгват цените за изграждане на фотоволтаици. Стойността не включва ДДС, като в нея влиза оглед на терена, изготвяне на проект, съдействие към ЕРП за подаване на документи, соларни модули, инвертор, монтаж, окабеляване и т.н. Според фирма за проектиране на соларни централи в момента подобни вложения са на мода, защото в много от случаите инвестицията би се възвърнала за 5-6 години, след което до края на експлоатационния период на съоръжението се поучава чист пасивен доход. Периодът на ползване е над 25 години.