0

С лед една година, на 24 декември, слънчевата сонда Parker на НАСА ще мине покрай Слънцето с удивителната скорост от 195 км/ч.

Никой обект, създаден от човека, не се е движил толкова бързо, нито се е приближавал толкова близо до нашата звезда - само на 6,1 милиона километра от "повърхността" на Слънцето. „На практика почти кацаме на звезда“, каза ученият от проекта Parker д-р Нур Рауафи, цитиран от BBC.

„Това ще бъде монументално постижение за цялото човечество. Това е еквивалентно на кацането на Луната през 1969 г.“, каза учен от лабораторията по приложна физика на университета „Джон Хопкинс“.

Скоростта на Parker ще идва от огромното гравитационно привличане, което усеща, докато пада към Слънцето. Това ще бъде подобно на полет от Ню Йорк до Лондон за по-малко от 30 секунди. Слънчевата сонда Parker на американската космическа агенция е една от най-смелите мисии, планирани някога. Проектът беше стартиран през 2018 г. и има за цел да прави многократни и все по-близки преминавания покрай Слънцето.

Предизвикателството пред Parker ще бъде огромно. В перихелий, точката в орбитата на сондата, която е най-близо до Слънцето, температурата в предната част на космическия кораб вероятно ще достигне 1400C.