0

"Чипирани" хлебарки стават спасители. Това предвижда проект на румънския професор Михаил Сикитиу от Държавния университет в Северна Каролина. Той разработва биоботи - мадагаскарски съскащи хлебарки, които могат да спасят десетки хиляди животи в случай на земетресение.

NANYANG TECHNOLOGICAL UNIVERSITY

Насекомите са "въоръжени" с мини-електроника, като планът е бубите да се пускат сред руините, тъй като лесно се провират през малки места и могат да предадат ценна информация на спасителите.

wfae.org

На гърба си имат монтирани миниатюрни, литиево-полимерни батерии, по-малки от нокът, и електронни схеми за комуникация с високоговорител и микрофон с радиопредавател. “Така, ако някой човек под отломките моли за помощ, спасителите ще го чуят”, коментира професор Сикитиу за вестник “Адевърул”, предаде БТА.

wfae.org

В проекта са използвани предимно мадагаскарски съскащи хлебарки. “Опитахме и с молци, но с тях е по-сложно, защото могат да вдигнат само грам-два. С хлебарките е по-лесно, защото са по-големи и могат да носят 4-5, понякога дори 10 грама“, обяснява професорът.

iBionic S Lab