0

С днешна дата Стив Джобс щеше да е най-богатият човек на света, ако беше оживял. Основателят на „Епъл” почина от рак на  панкреаса през 2011 г., а Marca изчислява какво щеше да е неговото състояние. Изданието смята единствено поскъпването на неговите акции към момента на смъртта, без да прави нови покупки. 

Сметки

Преизчислението на активите към момента на смъртта му показва, че днес Джобс щеше да има минимум 45.4 млрд.  Най-ценните му активи към онзи момент са пакет акции в „Дисни” и солиден дял в закъсалото по онова време студио „Пиксар”. В послредните дни от живота си Джобс разпродава всичките си акции от компанията на неговия живот – „Епъл”. При днешните котировки онзи пакет от книжа щеше да струва поне 273 млрд. долара и щеше да изстреля Джобс на върха на класацията на топбогаташите света. Ако само беше задържал активите си, без да продава или да прави каквото и да е, Джобс категорично щеше да изпревари собственика на „Тесла” и „Спейс Екс”  Илон Мъск.

Богатство

Джобс е бил известен с презрителното си отношение към парите. „На 23 г. направих първия милион, на 24 г. вече имах 10 млн., а на 25 г. бяха 100 млн. Парите изобщо не ме вълнуваха”, казва той в едно от последните си интервюта, цитирано от Marca. За разлика от огромната част от сегашните милиардери Джобс е бил минималист в личния си живот и не се е възползвал от екстрите на своята позиция. „Епъл” му подарява суперлуксозен самолет като бонус, на Джобс никога не е пътувал с него. Той е първият представител на високотехнологична компания, който се отказва от заплатата си. Когато „Епъл” закъсал, Джобс си определя заплата от един долар годишно и не е взимал нищо, докато не е извел гиганта отново на печалба.