0

Р акетата Falcon Heavy на SpaceX e превозила секретния безпилотен самолет X-37B на американските военни до изследователска мисия в Космоса, съобщава Guardian.

Ракетата, разработена от компанията на Илон Мъск е в състояние да носи полезен товар на хиляди километри разстояние от Земята и по тази причина НАСА иска да я използва, за да стигне отново до Луната.

Falcon Heavy, която е уникална и с факта, че се връща сама на Земята и може да бъде използвана многократно, е била изстреляна от космическия център Кенеди на НАСА във Флорида, а на бордът е бил безпилотният самолет X-37B. Той е бил на шест предишни мисии от 2010 до 2020 г.

X-37B е предназначен за провеждане на експерименти в Космоса, които ще включват тестове на "нови орбитални режими и експериментиране с бъдещи технологии. Една от неговите задачи, която е подробно описана, е проучване на НАСА, за да се види как семената на растенията се влияят от продължително излагане на сурова космическа радиация, с оглед на възможни дългосрочни човешки мисии до Луната и Марс.

След като мисията му приключи, X-37B трябва да се върне на Земята и да кацне на писта - подобно на самолет. Но не се очаква да се върне до известно време през 2026 г., като последната му мисия продължи повече от две години. В своите шест мисии досега той е прекарал повече от десетилетие в орбита.