0

А мериканската сонда DART (Double Asteroid Redirection Test - "Експеримент за промяна на орбитата на двоен астероид") направи успешен опит да се сблъска с астероида Dimorph. Предаването беше организирано от уебсайта на Националната администрация по аеронавтика и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА).

Сблъсъкът беше необходим, за да се тества първата по рода си защита на Земята срещу потенциално опасни космически обекти. Отбелязва се, че американската сонда DART, по време на сблъсъка си с астероид, който не представлява опасност за Земята, се е движела със скорост около 24 хиляди км/ч.

Според ръководителя на планетарния отдел на отдела Лори Глейз , това събитие е успешен експеримент, който "отваря нова ера" в защитата на планетата от опасни астероиди.

През 2021 г. НАСА обяви, че възнамерява да тества защитната система на Земята срещу потенциално опасни астероиди за първи път. Според представителя на американския космически департамент Джошуа Хандал, НАСА през ноември 2021 г. планира да изстреля ракета със специална сонда към един от тези обекти, който в края на септември - началото на октомври 2022 г. трябва да се сблъска с астероид и да промени орбитата си .