0

Т оплите месеци са изпълнени с трепетното очакване на лятната отпуска и няколкото дълги уикенда на Черно или Бяло море. Това значи едно – много пътувания. Но често именно те носят големи проблеми, да не говорим за нещо по-сериозно. Умора, ремонти, изнервени шофьори, открито безчинстващи по пътищата водачи, това може да развали всяка почивка.

Начинът да се борим срещу нарушителите и да защитим себе си в случай на инцидент, е наличието на доказателства. Видеорегистраторът се използва от мнозина като своеобразна застраховка в случай на инцидент. Записът от камерата може да послужи пред компетентните органи или застрахователи. А може и да се използва в социалните мрежи, за да покажем на колкото се може повече хора некоректните и откровено заплашващи останалите участници в движението, шофьори.

Един от лидерите в сферата е Hikvision, която предлага в България цяло портфолио от модели. За да е лесен изборът ви в това многообразие, трябва да решите дали устройството да е с вграден дисплей. С 3-инчов IPS дисплей разполага топ моделът Hikvision Dashcam C6 Pro. Той записва с висока резолюция - 2560x1600@30 fps и е напълно автоматичен. Устройството започва да записва при стартиране на автомобила, но благодарение на вградения G-сензор се активира и при засичане на движение или по-силна вибрация.

Последното е удобна опция, ако видеорегистраторът бъде оставен в режим „охрана“, докато автомобилът е паркиран. Той ще се активира при лек удар на паркинг.

Ъгълът на заснемане на камерата е 130 градуса, което покрива широка зона.

При модела Hikvision Dashcam F6 Pro няма вграден дисплей, затова пък размерите му са по-компактни. И C6 Pro, и F6 Pro имат важна допълнителна екстра, която може да е от полза – те записват и текущата скорост на автомобила, което може да е много съществен аспект при анализа на дадена ситуация. Това е възможно, благодарение на наличието на вграден GPS приемник.

Hikvision предлага още четири модела видеорегистратори, които попадат в един и същи ценови клас, Dashcam D1, K2 и B1 записват с резолюция Full HD (1080p), a D1 Pro – с 1440p.

Цените започват от малко под 120 лв. за базовите модели и достигат до около 280 лв. за топмодела Dashcam C6 Pro.