0

Б изнесменът Илон Мъск стартира своя собствена компания за изкуствен интелект, xAI, която трябва да е конкурент на OpenAI, създателят на ChatGPT - програма, която той обвинява, че е политически пристрастна и безотговорна.

В уебсайта xAI се съобщава, че собственикът на Tesla ще управлява компанията отделно от другите си фирми, но че разработената технология ще бъде от полза за бизнеси, включително Twitter. „Целта на xAI е да разбере истинската природа на Вселената“, се казва още в уебсайта.

В Twitter Мъск добави, че целта на новата компания е да "разбере реалността" и да отговори на най-големите въпроси в живота. В стартъпа работят бивши изследователи от OpenAI, Google DeepMind, Tesla и Университета на Торонто. Екипът трябва да бъде съветван от Дан Хендрикс, който в момента ръководи Центъра за безопасност на изкуствен интелект (ИИ), базирана в Сан Франциско организация, която предупреждава да не се разработва ИИ твърде бързо.

Мъск многократно е предупреждавал за опасностите от изкуствения интелект, като го е наричал „най-голямата ни екзистенциална заплаха“ и е казвал, че твърде бързото движение е като „призоваване на демона“.