Г ерманският дизайнер Стефан Хенрих (Stephan Henrich)предлага абстрактен и футуристичен подход към формата, както показва представата му за 3D отпечатани маратонки. С вида си на прилепнал чорап отгоре, повдигнатата подметка разполага с динамично деформиращи се фаланги, предназначени да предизвикат недоумение от оставените следи. Всяка от маратонките Cryptide (Криптид) е отпечатана в един цикъл и имат за цел да демонстрират системата за 3D печат S2 на Sintratec, както и подобния на каучук TPE еластичен материал на компанията. По-тънките структури на подметката са много гъвкави, докато по-дебели могат да абсорбират значително повече енергия преди да се огънат, поради което горната част на обувката е супер тънка и перфорирана, за да диша ходилото. Подметката е по-структурна и проектирана специално да се справи със силите, генерирани при ходене и тичане.

Sintratec

Хенрих е отделил всичките пет пръста, както и подметката, като с всеки отделно, може да се окаже натиск напред, подобно на остри нокти. Това прави оставените следи, в пръст или пясък, да наподобяват на животински, от където идва и името им Cryptide - криптид е митичен звяр.

Sintratec

Изглежда обувките са проектирани да имат чифт затягащи се връзки, въпреки че, все още не са поставени. Хенрих казва, че е сравнително лесно краката на хората да бъдат 3D сканирани и да се създаде чифт с перфектните размери, но по-вероятно е тези обувки да останат експонат на Sintratec и да бъдат, като митични животни за действителните клиенти. Във видеото, не изглежда обувките да работят особено добре, деформирайки се в по странен начин, когато се стъпва.Въпреки всичко, привличат вниманието.

Stephan Henrich

Стилът на Хенрих е доста дързък и няма как да не се спомене дизайна му  на велосипед с две движещи колела Infinity, който представи през 2009 г. и използва една модулна гума, която се придържа от хидравлични обтегачи, образувайки виртуално предно и задно колело. Може да не е особено практично, но странните идеи са интересни. Наскоро, Хенрих създаде 3D Cocooner, който е предназначен да отпечатва триизмерни решетъчни форми от UV-втвърдяващо се електронно стъкло без никакви подпори, както и подобен на паяк робот-градинар, специализиран за работа с гъби.

Източник: Sintratec