0

П ознатата на всеки използващ смартфон, NFC технологията, позволяваща безконтактни плащания, споделяне на данни между устройства и много други, намира все по-широко приложение. Австрийската компания Prelonic, демонстрира възможностите на технологията, комбинирайки я с отпечатана на принтер интегрална схема, създавайки хартиено пиано, наречено Paper Piano.

Основаната през 2007 г., технологична компания Prelonic, се фокусира върху разработването и производството на гъвкави отпечатани електронни модули, като дисплеи, батерии и сензори. Първият продукт на компанията е интерактивна хартия, наречена PIP (Prelonic Interactive Paper), която комбинира отпечатани интегрални схеми и NFC технология, предоставяйки на потребителите нов начин за взаимодействие с мобилни устройства. Хартиеното пиано Paper Piano демонстрира тази технология, като използва PIP и смартфон.

Изработката на хартиеното пиано започва с отпечатването на шаблон на пиано клавиши, върху обикновен лист хартия, посредством стандартен лазерен принтер. След това, на гърба на листа, бива отпечатан електропроводим въглен, както и проста интегрална схема на отделен лист. Отдолу, на листа с отпечатаните клавиши, се прикрепя малък NFC чип, като този лист се поставя върху листа с отпечатаната интегрална схема, образувайки интерфейс. Хартиеното пиано работи посредством смартфон с придружаващо приложение, който се поставя върху NFC чипа, от ляво на отпечатаните клавиши.

Paper Piano не се нуждае от отделен източник на захранване, тъй като интегралната схема се захранва чрез антената на телефона. Когато някой от осемте бели клавиши бъде докоснат с пръст, като във видеото изглежда, че черните клавиши не работят, на дисплея на смартфона се маркират съответните клавиши и нотите се чуват през високоговорителя.

Хартиеното пиано е само прост пример на възможни приложения в рекламата, образованието и игрите, но не се предлага за продажба. Тънка, като лист хартия, QWERTY клавиатура би било полезно приложение на технологията, освобождавайки ценно пространство от екрана на смартфона и предоставяйки по-голямо удобство при писане. Може, например, да бъде направена и поздравителна картичка, на която отпечатани графики да се използват за навигация към онлайн фотоалбум, показван на екрана на телефона. Видео демонстриращо Paper Piano може да видите тук.

Източник: Prelonic