0

П роизводителят на селскостопанска техника New Holland Agriculture представи визията си за тракторите от следващо поколение. Разработената в партньорство със студиото за дизайн Pininfarina концептуална земеделска машина не прилича на трактор. Подобния на луноход Straddle е създаден с цел да подобри начина, по който се обслужват първокласните лозя, като се движи безпроблемно между множеството редове, разположени на стръмни и тесни терени, и помага за създаването най-качественото, ароматно червено и бяло вино.

New Holland

Обикновените, ежедневни предмети с дизайна от Pininfarina винаги предизвиква интерес. Straddle всъщност не е първата концепция на трактор от прочутата къща за дизайна, но със сигурност е най-впечатляващата. Високият и тесен трактор е създаден специално за работа из тесните лозя по склоновете на някои от най-известните винарски региони, от Шампан до Бургундия.

New Holland

Разстоянието между редовете на тези лозя е не повече от 1,5 м и често са разположени на стръмни хълмове, което налага брането на гроздето да се извършва ръчно, а поддръжката от трактори, които преминават над редовете. Straddle прилага авангарден дизайн и технологии, за да улесни работата на винопроизводителите, като същевременно изглежда доста футуристично. Силно повлияната от заобикалящата среда, обла, стъклена кабина на Straddle, със заострена отпред форма е вдъхновена от чаша за шампанско.

New Holland

Облото стъкло на кабината осигурява по добра видимост без квадратната рамка, характерна за настоящите машините на New Holland, а синия цвят е подобен на този, използван за много от продуктите на New Holland, в малко по-тъмен нюанс. Облото стъкло се отваря настрани, осигурявайки достъп на оператора до разположения централно въртящ се фотьойл в луксозния интериор облицован с дърво, вдъхновен от бъчвите за вино. Над главата на оператора е разположен екран предоставящ контрол над функции, като климатичната и аудио система. Името Straddle (разкрач), идва от увеличаващата се с натискането на бутон ширина на трактора, обхващайки няколко реда, докато модул отзад се разпростира още по-широко, позволявайки на една машина да обработва по няколко реда, при всяко преминаване. Гумите са без въздух, което премахва възможността за спукване.

New Holland Braud

 New Holland Braud
New Holland

New Holland не предоставя информация за механиката на концепцията, но отбелязва, че е съвместима с технологията за електрическо задвижване, която е част от стратегията на компанията за лидер в чистата енергия. New Holland се стреми да премахне зависимостта от изкопаеми горива в земеделието, предлагайки по-устойчиви енергийни решения. New Holland не споменава кога да очакваме трактор вдъхновен от Straddle, така че, фермерите ще трябва продължат да използват машини с по-груб дизайни, като Braud. Тук може да видите Straddle отблизо.

Източник: New Holland