0

О т скоро Wi-Fi 6 е реалност, но технологиите не спират да се развиват. Компанията MediaTek направи първите демонстрации на технологията от следващо поколение Wi-Fi 7, която трябва да предоставя много по-бързи скорости от настоящите. Устройства с Wi-Fi 6 се предлагат на пазара едва от 2021 г., като за момента, потребителите трябва да са доволни от увеличената скорост, която технологията предоставя, спрямо предишното поколение. Сигурно е, че това задоволство няма да продължи дълго, за това компаниите от Wi-Fi Alliance вече работят върху нови технологии, които да се справят с повече дейност с по-големи данни, въвеждайки Wi-Fi 7, известен още като IEEE 802.11be стандарт.

 Wi-Fi Alliance казва, че тази нова система трябва да е способна на най-малко 30 Gbps, което е значително увеличение от максималните 9,6 Gbps на Wi-Fi 6. Все пак, това са научни стойности, от които не може да се очаква да се изтеглят цели телевизионни сезони за секунди. Реалното увеличаване на скоростта ще е около 2,4 пъти по-бърза. Wi-Fi Alliance все още работи върху подробностите, какво ще включва новият стандарт, но една от компаниите-членки MediaTek, вече е направила технологична демонстрация на Wi-Fi 7 пред ключовите си клиенти и сътрудници в индустрията. MediaTek казва, че базираната на собствената платформа Filogic демонстрационна система, може да постигне посочената в стандарта максимална скорост. Част от тази демонстрация включвала показване на технологията зa работа с много връзки (MLO), която едновременно предава в множество канали на различни честотни ленти. Това показало, че системата може да поддържа постоянни скорости дори при смущения или претоварвания.

Wi-Fi 7 използва канали в честотната лента от 320 MHz, което позволява да се предават повече данни наведнъж, при същия брой антени. Работата с много връзки (MLO) и няколко други технически трика, трябва да позволят на Wi-Fi 7 да се справя с по-интензивното предаване на данни, за което потребителите все повече ще го използват, като игри, 4K и евентуално 8K видео стрийминг, приложения с добавена (AR) и виртуална (VR) реалност и може би дори метавселената, която някои компании се опитват да ни убедят, че искаме. MediaTek очаква продуктите използващи Wi-Fi 7 да се появят на пазара още през следващата година, но това изглежда доста оптимистична прогноза, тъй като Wi-Fi Alliance планира новия стандарт за началото на 2024 г. Устройства съвместим с Wi-Fi 7 вероятно ще са достъпни по-скоро, но официално сертифицираните ще са налични след няколко години.

Източник: MediaTek