0

"Старлинк" на SpaceX, собственост на Илон Мъск, разгневи Русия, тъй като бе съобщено, че чрез спътника е насочен огънят по крайцера "Москва" и така корабът е бил потопен. Това показват нови данни на Генералния щаб на Руската федерация.

Зам.-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев е наредил спътникът "Старлинк", разположен над територията на Русия и Черноморския басейн, да бъде унищожен, за да се гарантира сигурността на всички части, участващи в "специалната военна операция", предава Republic World.

Освен това Русия нямала намерения да милитаризира космическото пространство, но няма и да позволи на други да го правят. Медведев уточни, че ще предприеме действия срещу всеки с подобни опити. Той потвърди, че командирът на военния черноморски флот на Русия И. В. Осипов ще бъде отстранен, посочват от Държавната дума.

Първоначално крайцера "Москва" бил повреден от пожар, предизвикан от цигара, който причинил експлозия на боеприпасите. На свой ред обаче Кремъл обяви, че целият екипаж по-късно е бил евакуиран на близките руски кораби в Черно море. Русия не предостави повече подробности. Киев обаче твърди, че нейни ракети “Нептун”, модел от съветско време, украинско производство, са поразили военния кораб - нещо, което Москва яростно отрича. 

Загубата на флагманския кораб на руския Черноморски флот, койото украински моряци напсуваха при атака срещу Змийския остров, е огромна победа за Киев, както и още една смущаваща загуба за армията на Путин, отбелязват експерти.

Според Times, сателитната технология на Мъск "Старлинк" пък подпомага украински дронове за унищожение на руски оръжия.