0

30 хиляди души са се кандидатирали само за два дни да станат първият човек, който Турция ще изпрати в космоса, съобщи турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк, цитиран от "Хюриет дейли нюз".

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че сайтът "uzaya.gov.tr" е бил отворен за заявяване на кандидатури на 23 май.

Сайтът, на който са изредени и критериите за кандидатите, е привлякъл огромно внимание за кратко време.

"Около 2,7 милиона души са посетили сайта още през първия ден, около 27 хиляди са се кандидатирали", каза Варанк и добави, че 150 от тях изпълняват критериите.

Ден по-късно броят на кандидатите се е увеличил до 31 хиляди, а посетителите на около 4 милиона, става ясно от друго изказване на министъра. От тях на критериите отговарят 225 души, поясни той.

Изискванията към кандидатите са да бъдат турски граждани, да са родени след 23 май 1977 г., да не са лишени от граждански права, да са завършили факултет по инженерни науки, природни науки или научна медицина и да владеят английски език. Те ще бъдат подложени на медицински изследвания и трябва да отговарят на определените критерии за ръст и тегло. 

Крайният срок за подаване на кандидатурите е 23 юни.

Сред кандидатите ще бъдат избрани двама души, а единият от тях ще бъде изпратен в Международната космическа станция, където ще остане десет дни, писа БТА.