0

И зраелската компания ElectReon планира да построи първия път в Съединените щати, който ще зарежда електрически превозни средства по време на шофиране с помощта на безжична технология.

Първият тестов участък от пътното платно с дължина около миля (1,6 км), ще се появи близо до централната гара на Мичиган в Детройт, която компанията Ford възстановява, за да приюти център за разработване на самоуправляващи се автомобили.

Пътят ще работи на същия принцип като безжичното зареждане за смартфони. В покритието на пистата ще бъдат вградени медни намотки, които с помощта на специален модул за управление осъществяват контакт с преминаващите автомобили и в точното време прехвърлят електричество към приемника за зареждане на батерията. За зареждане колата трябва да бъде оборудвана със специален приемник, но разработчиците уверяват, че това просто и евтино устройство може лесно да бъде инсталирано на всеки модел.

Пътят ще може да зарежда всички електрически превозни средства, включително електрически автобуси. Според ElectReon, шосето няма да навреди по никакъв начин на колите с двигател с вътрешно горене.

Предвижда се работата по пътя да приключи през 2023 г. Градските власти не разкриват цената на проекта, но се съобщава, че щатското министерство на транспорта е инвестирало 1,9 милиона долара в него.